Letný účet jednorodiča

Počet jednorodičovských domácností na Slovensku rastie

Počet domácností, kde rodič vychováva dieťa sám, na Slovensku výrazne stúpol. Podľa posledných údajov sčítania obyvateľov z roku 2021 máme viac ako 180 000 jednorodičovských domácností. O trendoch v pohľade na rodinný život informovala Jasmina Štauder zo Štatistického úradu SR.

Až 86% jednorodičovských domácností vedú matky, pričom len 14% tvoria otcovia“ uviedla Štauder. „Ženy v týchto rodinách sú najčastejšie slobodné do veku 39 rokov, rozvedené do veku 49 rokov a ovdovelé po veku 60 rokov.“

Najvyšší podiel osamelých rodičov má stredoškolské vzdelanie s maturitou, pričom 60% osamelých matiek žije v mestských aglomeráciách. „V mestách je najčastejším modelom matka žijúca s jedným dieťaťom“ dodala Štauder. Vo väčšine prípadov (40%) sú ekonomicky činné a najčastejšie zamestnané ako špecialisti v oblasti práva, výroby a ďalších profesií.

Problémy jednorodičov

Eva Marková, riaditeľka organizácie Jeden Rodič, potvrdzuje, že jednorodičia čelia viacerým problémom. „Najväčším problémom je časová a logistická náročnosť, keďže jednorodič musí zabezpečiť starostlivosť o dieťa úplne sám. Ak nemá aktívneho druhého rodiča alebo blízku rodinu, je situácia ešte náročnejšia“ uviedla Marková.

Veľa osamelých rodičov pracuje na dohody a brigády, čo znamená, že nie sú chránení zákonníkom práce. Ak sa im počas práce niečo stane, nemajú hradenú PN a dostávajú sa do existenčných problémov, dodala Marková.

Analýza Inštitútu Sociálnej Demokracie

Inštitút Sociálnej Demokracie pripravil analýzu výdavkov bežnej domácnosti na rok 2024. Podľa ich prepočtov sú jednorodičia s dvoma a viacerými deťmi, ktorí pracujú za minimálnu mzdu, najviac ohrození chudobou.

Ak má jednorodič dve deti, každý člen takejto domácnosti má na jeden deň na potraviny a nápoje len 1 € a 64 centov, uviedol inštitút. Mesačné výdavky na vzdelávanie sa pohybujú okolo 10 € a na zdravie okolo 20 € mesačne.

Výdavky domácností

Eva Marková zdôrazňuje potrebu lepších služieb pre jednorodičov. „Spoločnosť by mala vytvoriť služby pre osamelých rodičov a ich deti, ako sú odľahčovacie alebo poradenské služby“ povedala Marková. Rodičia by sa tiež mali naučiť advokovať svoje práva a komunikovať so zamestnávateľmi.

Organizácia Jeden Rodič spustila projekt „Silný hlas osamelých rodičov“, kde učí rodičov obhajovať svoje práva a vyhľadávať pomoc v regióne, kde žijú.

Celé video si môžete pozrieť v tomto odkaze

Publikáciu „Štatistika v súvislostiach – Hlavné trendy populačného vývoja v SR, 2023“ si môžete prečítať TU.